top of page

Huzoor Mufakkir-e-Islam Hazrat Allama Maulana Qamaruzzaman Azmi

Lid, Religieuze Raad

Zijne Eminentie Huzoor Mufakkir-e-Islam Hazrat Allama Maulana Qamaruzzaman Azmi is de Khalifaa van Zijne Heiligheid Mufti-e-Azam Hazrat Maulana Mustafa Raza Khan, de heilige zoon van Imam Ahmed Raza Khan Qadri Barelwi (Moge Allah zijn barmhartigheid op hen neerdalen) alsook Sarkar-e-Kalan Hazrat Maulana Sayyid Mohammed Mukhtar Ashraf, sajjada Nasheen van Kichow-Chah Shareef (Moge Allah’s genade met hem zijn). Zijne Eminentie werd in een diep religieus en goed opgeleide familie geboren op 23 maart 1946 in het district Azamgarh in de staat Uttar Pardesh, India. Hij kreeg de naam Mohammad Khan Qamaruzzaman Azmi. Zijn illustere vader was Molvi Abdul Hameed Khan, die de zoon van Molvi Abdul Samad Khan (Moge Allah’s genade met hen zijn) was.

Please reload

Hij leerde Perzisch en Urdu van zijn vader en grootvader en kreeg het eerste islamitisch onderwijs van een lokale instelling genaamd Anwar-ul-Uloom. Allama Azmi werd bekend om zijn vroomheid en de grote intellectuele en wetenschappelijke vaardigheden vanaf jonge leeftijd. Geen wonder dat hij op de leeftijd van twaalf jaar werd toegelaten tot een van India's beste islamitische instituten, Ashrafia, Azamgarh. Van daaruit ging hij op de leeftijd van achttien jaar naar de beroemde Nadwat-ul-Ulema University, waar hij zijn Aalim graden behaalde en keerde daarna terug naar Ashrafia University, waar hij werd bekroond met de Dastar-e-Fazilat (Tulband van Eer) en de Sanad (Islamitische graden) door de handen van de oprichter van die universiteit, Zijne Heiligheid Hafiz-e-Millat Hazrat Maulana Abdul Aziz Muhaddith-e-Muradabadi (Moge Allah de Verhevene zijn genade met hem zijn).

 

Hij werd door Zijne Heiligheid Hafiz-e-Millat Hazrat Maulana Abdul Aziz Muhaddith-e-Muradabadi (Moge Allah de Verhevene zijn genade met hem zijn) opgedragen om in 1966 op de leeftijd van achttien jaar naar Faizabad (in de buurt van Lucknow) te gaan om zijn missiewerk te beginnen. Op die prille leeftijd van achttien jaar richtte hij de Islamitische Universiteit, Al-Jamiatul-Islamia, op die nu wordt erkend als een van India's top islamitische universiteiten. In 1973 is de overeenkomst in de heilige stad Mekka gesloten om de eerste internationale soennitische organisatie op te richten, The World Islamic Mission.  De grote Ra'ees-ul-Qalam Hazrat Allama Arshad-ul-Qadri heeft Hazrat Allama Azmi uitgenodigd om met hem als de Joint-secretaris-generaal op te treden. Zijne Eminentie is vervolgens in 1974 verhuisd naar Bradford, Groot-Brittannië. Door dit te doen, werd hij een van de eersten om zendingswerk te beginnen in Europa, Amerika en Canada.

 

Er is over de hele wereld al veel geschreven over Zijne Eminentie. Saut-ul-Azhar, de Egyptische krant heeft onlangs een uitgebreid stuk over zijn leven, bijdragen en wetenschappelijke redevoeringen gewijd. Elders hebben kranten en tijdschriften in India, Pakistan, het Midden-Oosten, Zuid-Afrika, Europa, Amerika en Canada  honderden artikelen over hem geschreven. Een verzameling van zijn hand aan buitengewone wetenschappelijke speeches zijn reeds gepubliceerd in drie delen. Deel een werd samengesteld door Maulana Mohammed Rehan Raza Misbahi en Maulana Abdullah Azmi in een 376 pagina's tellend boek, bestaande uit twaalf grote toespraken over recht Khutbaat-e-Muffakir-e-Islam (Speeches van de Grote Denker van de islam), gepubliceerd door Maktaba Taiba, Mumbai, India. Deel twee werd in een 512 pagina's tellend boek, bestaande uit negentien toespraken samengesteld door Maulana Mohammed Sajid Hussain Qadri getiteld Khutbaat-e-Muffakir-e-Islam (Speeches van de Grote Denker van de islam) en gepubliceerd door Maktaba Taiba, Hyderabad. Dit werd gelanceerd door Tajus-sharia Hazrat Maulana Mufti Akhtar Raza Khan en Mohaddith-e-Kabir Hazrat Allama Zia-ul-Mustafa (zie de Daily Mansaf en de Daily Sayaasat, 20 februari 2004). Deel drie werd in een 240 pagina's tellend boek, bestaande uit elf toespraken, getiteld Ilmi taqreeray'n (wetenschappelijke speeches) samengesteld door Imran Hussain Chaudhary en gepubliceerd door de soennitische Foundation in 2008 in Pakistan.

Zijn collectie van poëzie Khayabaan-e-Midhat Deel één werd gepubliceerd in 2007 door Maktaba Taiba, Mumbai, India en Deel twee in 2011 door de soennitische Foundation in Pakistan. Deze publicaties zijn geprezen door de krant critici, geleerden en intellectuelen over de hele wereld. Hij schreef meer dan 200 artikelen die momenteel worden verzameld en gepubliceerd onder de titel Maqaalat-e-Muffakir-e-Islam. Zijn boeken als Jamaal-e-Mustafa zijn al in omloop in India. Het onbaatzuchtige missionaire leven van Zijne Eminentie overspant bijna vijftig jaar. Tijdens deze periode heeft hij geholpen om vele organisaties en instellingen op te bouwen over de hele wereld zoals moskeeën, hogescholen en universiteiten in Amerika, Canada, Nederland, Duitsland, Noorwegen, België en India. Elke instelling helpt om een verschil voor honderden levens over de hele wereld te maken. Bijvoorbeeld Al-Jamiatul Islamia in Raunahi alleen zag al vierhonderd Ulemas afstuderen in 2011. Hij is ook geëerd met honderden prijzen en certificaten van appreciaties inclusief de recente Mufti-e-Azam Gold Medal Award van de beroemde Raza Academie in Mumbai. Ter ere daarvan is een verzameling van artikelen van wetenschappers en sleutelfiguren uit de wereld op zijn onbaatzuchtige leven en bijdragen gepubliceerd in het boek Tajal-liyat-e-Qamar.

Maulana Shahid Raza OBE, voorzitter van de Britse moskeeën en imams National Advisory Board (Minab) legt uit dat het zijn bereidheid is om zonder angst de grote problemen en uitdagingen van moslims in de 21e eeuw te benoemen. En zijn persoon trekt mensen om zijn intellectualiteit, onbaatzuchtigheid, eenvoud, zuiverheid van hart, integriteit en zijn diepe overtuiging.

 

Maulana Shahid Raza OBE stelt:

"Hij is bekend en bewonderd om zijn openbare lezingen die miljoenen zowel jonge als oudere moslims inspireert in het Midden-Oosten, Afrika, Europa en Noord-Amerika. Maar hij is ook een groot denker en religieus leraar die spreekt met een ongelooflijke intellectuele energie. Zijn lezingen zijn buitengewoon en doordacht in keuze van onderwerpen.  

 

Maulana Shahid Raza OBE gaat verder met te zeggen:

"Primaire zorg van Allama Azmi is de opleving van de islamitische houding. Hij gelooft dat de toekomst van de Ummah in handen is van de moslims zelf in plaats van in de handen van de westerse wetenschappelijke en technologische arena. Armoede en vernedering van moslims in de hedendaagse wereld heeft altijd een eerste zorg voor hem. Maar hij is van mening dat moslims zelf grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze ondergang en het te wijten is aan een gebrek aan onderwijs, activisme en geestelijke zorg.

'The Times of India schreef op 2 november 2010:

"Allama Azmi is zonder twijfel de meest gewilde prediker van Ahle Sunnat wal Jamat, een belangrijke sekte in de soennitische islam".

bottom of page